גמביט המלכה

גמביט המלכה

גמביט המלכה - המדריך לצופה

"שחמט לא חייב להיות תחרותי, הוא יכול להיות גם יפהפה"
באת' הארמון
שחמטאית ספרותית

"גמביט המלכה" היא מיני סדרה מבית היוצר של נטפליקס שעלתה לאוויר באוקטובר 2020. זו ללא ספק סדרה כובשת ומרגשת שזכתה לביקורות מצוינות, אבל הכי חשוב, הסדרה כולה היא סביב משחק (!), ולא סתם משחק, אלא משחק המלכים המוכר והמפורסם – שחמט.

אז בתור אתר שמוקדש כולו למשחקים המכבד את עצמו (ויש כבוד!), ובתור צופים נלהבים של הסדרה, החלטנו לעשות לכם קצת סדר בבלאגן לגבי הסצנות והמונחים בסדרה הנוגעים למשחק השחמט. ככה כשתראו את הסדרה עם חברים או בני הזוג שלכם, תוכלו לצעוק בכעס על הטלוויזיה תוך כדי זריקת קליפות גרעינים "למה?! למה את לא מזיזה את המלכה שלך ל- D8?!" (לא באמת…).

אז הצטרפו אלינו לסיור קצר בעולם השחמט של "גמביט המלכה".

אחד הדברים שעניינו תיאורטיקנים של שחמט בכל הזמנים הוא חלק הפתיחה במשחק השחמט – כלומר כיצד ניתן להתחיל את המשחק בצורה הטובה ביותר ולהגיע לאמצע המשחק בעמדה נוחה ובכך להשיג יתרון על פני היריב.

אחת הפתיחות המוכרות ביותר והעתיקות היא גמביט המלכה. גמביט (מילה הלקוחה מאיטלקית עתיקה
gambetto, הפירושה "לטייל"), הוא מונח בשחמט המתאר הקרבה של כלי (לרוב רגלי) על מנת לגרום לשחקן השני להתעכב ולאבד זמן חשוב בהתפתחות במשחק. 

גמביט המלכה מכונה כך, מכיוון שהמהלך הראשון במשחק הוא של הרגלי שלפני המלכה, המכונה "רגלי המלכה".

אתם בוודאי שואלים את עצמכם איך השם הזה קשור לסדרה? אז חוץ מזה שהפתיחה הזו מופיעה במספר משחקים בסדרה, גיבורת הסידרה, באת', משתמשת בפתיחת גמביט המלכה במשחקה האחרון והמכריע. יש לכך גם עניין מטאפורי לגבי האירועים מחוץ לשחמט בסדרה – מי היא המלכה? ומה ההקרבה שהיא עושה? את זה אתם תחליטו (ניתוח סדרות זה לא הקטע שלנו…).

וככה זה נראה. גמביט המלכה

בקצרה, כן! יש ספרים רבים על שחמט. וקצת יותר בהרחבה – שחמט הוא אחד המשחקים העתיקים ביותר שמוכרים לנו כיום. לא ניתן לומר בדיוק באיזו שנה או תקופה הומצא המשחק, אבל חוקרים מזהים עדות לקיומו החל מהמאה ה-7 לספירה. כבר במאה ה-9 לספירה נכתב ספר השחמט הראשון בעולם בערבית ושמו הוא "ספר השחמט" (מאוד מקורי). ההערכה היא שמאז ועד היום נכתבו כ 100,000 ספרים על שחמט! ניתן למצוא ספרים על אסטרטגיות ותיאוריות, היסטוריה של המשחק, וביוגרפיות על שחקני שחמט דגולים.

הספר "שיטתי" של השחמטאי אהרון נימצוביץ. צניעות לא תמצאו כאן...

מדוע לפני היציאה להפסקה אחד השחקנים כותב על דף את המהלך הבא שלו?

בשחמט כל דקה חשובה. ע"מ לא לתת יתרון לאחד הצדדים בעת היציאה להפסקה, השחקן שזהו תורו כותב על פתק את מהלכו הבא, ובכך אף אחד מהשחקנים לא יכול לדעת מה המהלך הבא של יריבו ולתכנן את המשך המשחק בהפסקה. השחקן שכתב את המהלך הבא על הפתק לא יודע מה המהלך של יריבו, וגם השחקן השני לא יודע מה המהלך הבא המתוכנן הכתוב בפתק. המהלך שכתוב בפתק הוא המחייב.

בשנות ה-50 של המאה ה-20, פיתח הפיזיקאי והשחמטאי ארפד אלו תקן לקביעת הדירוג של כל שחמטאי הידוע כיום בשם "מד – כושר". כיאה לפיזיקאי ושחמטאי השיטה הזו די מסובכת, אך יחד עם זאת העיקרון שלה מאוד פשוט – ככל שאתה מנצח שחקן עם ניקוד גבוה משלך, כך הניקוד שלך יעלה יותר ולהיפך. 

שחקן מתחיל את הדירוג שלו עם ציון של 1200 נקודות, הדירוג של "אמן" נע בין 2200-2400, "אמן בינלאומי" יהיה עם כ- 2400-2500 ו"רב אמן" מעל 2500 נקודות. 

השחקן עם הדירוג הגבוה ביותר כיום (ומעולם) הוא מגנוס קרלסן הנורווגי עם 2845 נקודות נכון להיום.

מגנוס קרלסן - ynet
אלוף העולם הנוכחי, רב האמן מגנוס קרלסן (מקווים שלא שכחנו עוד תארים). מקור ynet.co.il

בהחלט כן! המהלכים במשחק נערכו ע"י מאמן השחמט ברוס פנדולפיני (שגם ייעץ לכותב הספר) ובייעוצו של רב האמן  הנודע ואלוף העולם לשעבר גארי קאספרוב. בנוסף, תוכלו למצוא בסדרה עמדות מתוך משחקים של שחמטאים מפורסמים בהיסטורית השחמט. בקיצור, הבלוגים של השחמט מעולם לא היו סוערים יותר לגבי סדרת טלויזיה, ותוכלו למצוא בהם איזכורים וניתוחים כמעט לכל אחד ממצבי המשחק בסרט.

אם יש לכם שאלות נוספות לגבי הסדרה, שחמט, או החיים אתם תמיד מוזמנים לפנות אלינו!

יש לכם שאלה? הצעה למשחק?
צרו איתנו קשר!

נושאים קשורים: משחקי לוח, גמביט המלכה

משחקים שאנחנו אוהבים (עד 80 ש"ח)​​